INTELLECTUEEL EIGENDOM
De structuur van de wetgeving is in grote lijnen dezelfde. Wat is er precies uitgevonden? Was het origineel? Is er bij namaak inbreuk op het auteursrecht en zo ja, hoe kan die worden hersteld en de schade worden vergoed? Door de komst van internet is inbreuk op het auteursrecht niet aan landsgrenzen gebonden. Zo kan gebruik van beeldmateriaal zonder licentie op een website leiden tot een vordering van een Amerikaanse advocaat op een Nederlands bedrijf etc.
De componist wiens muziek wordt nagemaakt weet dat veel eerder dan vroeger via You Tube, Facebook of Google. Een BN’er wiens portret zonder toestemming wordt gebruikt voor reclame zal vaak juridische actie ondernemen met spraakmakende uitspraken als uitkomst. Recent b.v. de uitspraken van rechtbank en Hof Amsterdam inzake een lookalike van Max Verstappen. Intellectueel eigendom staat voor de creatie van de menselijke geest en is sinds de Berner Conventie van 1886 internationaal beschermd.
Onder het intellectueel eigendom vallen verschillende onderwerpen die volgens de internationale juridische traditie bij elkaar horen. Onderscheid wordt gemaakt tussen het zogenaamde industriele eigendomsrecht, waaronder octooien, merkenrecht en modellenrecht, en het enge intellectueel eigendomsrecht, waaronder het auteursrecht en de naburige rechten.
Beeldmateriaal op internet
Een Nederlandse reisorganisatie werd aangeschreven door een Amerikaanse vertegenwoordiger van fotografen. Op de website zou een foto staan van een Amerikaanse fotograaf, geplukt van het internet en zonder toestemming gebruikt. Vordering: betaling van 1,5 jaar licentie en schadevergoeding. Wij konden bewijzen dat de foto was gemaakt door het bedrijf zelf. De vordering werd ingetrokken.
Door stem herkenbaar?
De stem van client werd zonder toestemming gebruikt in tv-programma. Client was herkenbaar en werd door derden op de uitzending aangesproken. Gevorderd werd het fragment met stem(portret) uit de uitzending (Uitzending Gemist)te verwijderen en schade te vergoeden. Wederpartij achtte stem niet voldoende voor herkenning. Zaak werd geschikt, fragment verwijderd en een schadevergoeding betaald.
Namaak via internet
Auteursrecht beschermt de uitvinder. Wie gebruik wil maken van een ontwerp moet een licentie aanvragen en onderhandelen over de prijs. Het gebeurt regelmatig dat een ontwerp – meestal via internet – wordt nagemaakt zonder dat de auteur wordt genoemd, laat staan dat er over de prijs wordt onderhandeld. Ook is er soms onduidelijkheid over de gegeven licentie of is de aangeboden vergoeding te laag. In dat geval kan de zaak aan de civiele rechter worden voorgelegd.
Territoriale omvang licentie
Componist geeft licentie aan Japanse platenmaatschappij voor publicatie van zijn werk in een deel van Azië. Een Zuid-Koreaanse platenmaatschappij vordert hetzelfde recht voor twee songs die ook in Japan zijn uitgebracht. Componist stelt dat hij Japan geen exclusief recht heeft gegeven voor Zuid-Korea. Ina Brouwer onderhandelt, waarna een schikking wordt bereikt. Japanse maatschappij staat- onder voorwaarden- toe dat de songs ook worden uitgegeven door de Zuid-Koreaanse platenmaatschappij.